
http://hitachinonest.com
Iniciem l’any fent un llarg viatge. Ens aproparem a una cultura que, en un primer moment, ens pot semblar molt allunyada del que nosaltres podem arribar a entendre com a món cerveser. De fet, per aquells que podríem veure la cervesa com un “invent” o producte de les cultures occidentals, cal que entenguem l’origen arcaic d’aquesta beguda mil·lenària.
Algun cop ja hem comentat que s’han trobat vestigis d’aquesta beguda en antics jaciments mesopotàmics o ibers de Catalunya. De fet si féssim història ficció, podríem suposar que aquesta beguda prové d’un accident, una sopa de cereals que es deixà a la intempèrie i fou “corrompuda” per un fong, això, i el fet d’experimentar amb l’alimentació per part dels humans de tots els territoris i de tots els temps, ha portat a diferents cultures a elaborar cervesa amb diferents tipus de cereals. Així podríem trobar cerveses fetes amb Sorgo o de Mill al continent Africà, de blat de moro a Amèrica del Sud, de mandioca a la conca del Amazones, i d’arròs al est d’Àsia. Veient aquest mapa del mon, es fa evident que cada cultura ha utilitzat el cereal del territori per arribar a fer una beguda energètica i amb alcohol. Amb un procediment comú i un gust, cos i aroma característic del cereal de la terra autòctona.
Per tant, avui ens arriba una cervesa que ha fet molts quilometres i que ens hauria d’aportar el seu propi caràcter en aroma i en boca. De moment ens servim una copa amb una escuma blanca, blanca, blanca... efervescent i volàtil. La bombolla es mostra grossa, i la percepció és, en certa mesura, de la baba escumosa dels cargols i les bavoses. El color és d’un to rogenc, o vermell pàl·lid, com aigualit. L’aroma ens recorda a les salses aromàtiques dels restaurants japonesos, amb un punt de gingebre o de wasabi, és a dir, la sensació d’aroma de colònia, d’amoníac, de detergent o fins i tot de “cristasol”. Vaja que de moment l’entrada no convida, no engresca, però ja hem après fa uns dies que no ens podem deixar dur per la imatge!

Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada