5.10.11

Nøgne 500 IPA

Noruega 10º
Quan vam fer el tast de la cervesa Yeti, us vam comentar el bon gust que hi havia a la cort del Tsar de Rússia per cert tipus de cervesa, aquest fet, diguem-ne capritxós, donà lloc a un nou tipus de cervesa i a una nova manera de definir certs tipus de cervesa. Aquí, per exemple, ens trobem amb una cervesa definida per Nøgne com una Imperial Doble IPA. Ens trobem doncs amb una cervesa fosca i amarga. El gust del Tsar, va fer que la graduació alcohòlica de la cervesa augmentés, la qual cosa evitava la congelació en el trajecte per aquelles fredes terres. Alhora, el procés de les IPAs, que garanteix una millor conservació, suposa una major carrega de llúpol, o sigui més amargor.
En aquest cas el que ens sorprèn, i potser no hauria de ser així, és la procedència. Tastem una cervesa nòrdica, concretament del sud de Noruega. I no ens hauria de sorprendre, ja que, tot i que estem acostumats a buscar cerveses a països de llarga tradició cervesera com Bèlgica, Anglaterra, Alemanya, Txèquia... ens han començat a ensenyar que hi ha grans cerveseres arreu del món, i aquesta n’és un bon exemple.
Ens posen una cervesa amb una molt bona imatge, rogenca, amb un color com si fos de grosella o robí. Amb un roig fosc com si fos un caramel envellit en barrica. L’escuma és espessa, de color blanc, però d’un blanc trencat amb un lleuger to veig. Inicialment ens ofereix un gruix d’un centímetre que es reduirà fins a mostrar un petit tel superficial. L’aroma ens ofereix una olor compensada, en que podem localitzar les traces de malta i de llúpol per igual.
En boca és una cervesa amb una molt bona presència, notem l’amargor clàssica d’aquest tipus de cervesa, però també podem copsar gustos intensament afruitats i amb un regust final picant, o dolçament amarg. L’alcohol està molt ben integrat, és nota i cal vigilar-lo, ja que amb un parell de copes pots quedar ben servit.
Volem destacar la forma acurada de treballar d’aquesta casa. El producte final és mostra amb un cos, amb una presència que ens acompanyarà de forma interessant durant tot el vespre. Nøgne és una gran cervesera, on tots i cada un dels seus productes té una qualitat indiscutible. Celebrem-ho doncs! Tant de bo tots els capricis del Tsar haguessin sigut així.