12.6.12

Back In Black IPA


Euskalerria 8º

Fa unes setmanes, en el marc incomparable del reservat de l’Sven, vam poder gaudir d’una vetllada interessant sobre cerveses i cervesers... Aprofitant la trobada del BBF (Barcelona Beer Festival), l’Sven va convidar a gent de diverses procedències dins de la península ibèrica relacionats amb el món de la cervesa. Allà vam tenir el plaer de conèixer els companys de Naparbier, amb qui compartim dues aficions, la cervesa i la música, mons que sovint es relacionen a l’hora de posar nom o donar una imatge a les seves cerveses. Entre les seves produccions podem trobar una Janis Porter, una ZZ+ i la que avui tastarem, la Back in Black, que per si queda algun dubte, ret homenatge al disc d’ACDC. L’etiqueta reprodueix, en gran part, la imatge del disc, el color, la tipografia, i el nom...

El primer que cal dir, és que tot i fer una cervesa que s’hauria de definir com una Black IPA, no han buscat un color estrictament negre, alguns fins i tot dirien que és massa clara per ser-ho. I és veritat, al servir-la a la copa observarem una cervesa fosca, sense ser negre, un to marró obscur i tèrbol que ens recordara als estanys on anavem a caçar capgrossos quan érem més petits, o la xocolata desfeta de la iaia. L’escuma l’acompanya amb un to torrat, beig, i amb una consistència densa, com de nata muntada, però amb una bombolla gran i present. D’aquest tipus de cervesa ens sobtarà la relació entre la imatge i l’aroma, és una cervesa d’imatge dura, fosca i d’olors frescos, amb tocs torrefactats i molta flaire de llúpol. Aquest últim serà el que ens dominarà i donarà força en nas, deixant la resta d’olors com a acompanyants d’aquest solista, fresc, cítric, floral...
En gust tornarà a predominar l’amargor del llúpol, és amarga amb gustos cítrics i traces subterranies de torrefactes, maltes, un xic de café...i fins i tot un punt aspre i picant final. Com dèiem abans contrasta la imatge amb la resta, és de color fosc o quasi negra, però té la força a la boca i narius d’una bona IPA. És densa i gustosa, però el que sentirem sobretot és l’amargor, sinó recordem malament ens van comentar que té 110 IBU (analitzats, és a dir reals...)

Per acabar, com que hem començat parlant de la gent de Naparbier, amb qui coincidim amb els gustos, la bona cervesa i la bona música, volem dedicar-los-hi aquestes últimes línies. Hem comprovat que també coincidim en altres idees. Com per exemple amb la visió que tenen sobre aquest estat que ens “acull”. També valorem la capacitat que tenen per fer foc nou sobre aquests temps que estem vivint, ells, han patit un d’aquests temibles ERE’s, i se n’estan sortint apostant per la formula de la cooperativa i per fer un producte de qualitat... Des d’aquí els animen i apreciem molt la seva iniciativa!